Gostujući na Radio Televiziji Republike Srpske,  predsjednik Uprave Komercijalne banke a.d. Banja Luka dr Boško Mekinjić je rekao da se na planu prevazilaženja situacije usljed virusa korona već počelo sa realizacijom akcionog plana dogovorenog na sastanku predstavnika banaka i Vlade Srpske, te da je bankarski sektor u cjelosti ispoštovao sve odluke koje su donijele republičke agencije za bankarstvo.

Podsjetio je gledaoce RTRS-a da je bankarski sektor u BiH čvrst, stabilan, pouzdan, visoko kapitalizovan i likvidan. „Što se tiče samih pokazatelja bankarskog sektora BiH, aktiva na nivou banaka  iznosi oko 33 milijardi KM, depoziti su na nivou od oko 24 milijarde KM, od čega je 13 milijardi KM štednja stanovništva, a 11 milijardi KM depoziti privrede. Kreditna aktivnost je bila oko 20 milijardi KM, od toga se na privredu odnosilo 11 milijardi, a na stanovništvo oko 10 milijardi KM“, istakao je predsjednik Uprave.

Kada je riječ o olakšicama za određene grupe klijenata koje su najpogođenije, predsjednik Uprave je rekao da je na sastanku predstavnika banaka sa Vladom Republike Srpske dogovoren akcioni plan koji se sad realizuje, a koji se odnosi na odobravanje moratorijuma, uvođenje grejs perioda, produžavanje roka otplate, produžavanje krajnjeg roka dospijeća revolving kredita...

"Bankarski sektor BiH je u potpunosti ispoštovao sve odluke nadležnih agencija za bankarstvo koje se odnose na privremene mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih trenutnom pandemijom. Ove olakšice od banaka do sada je zatražilo između 10 i 15 odsto pravnih lica, dok je fizičkih lica nešto manje ili oko pet odsto", rekao je za RTRS i dodao da se, kada je riječ o otplati kredita, očekuje da će priliv sredstava u banke, zbog ovih olakšica, u prvoj fazi biti manji od 20 do 30 odsto.

Mekinjić je naglasio da će banke posredstvom olakšica i moratorijuma izaći u susret klijentima u trenutno najpogođenijim oblastima, poput transporta, komunikacija, hotelijerstva i ugostiteljskih usluga. Ukoliko banke ocijene da klijent nije zbog objektivnih razloga u mogućnosti doći u banke da podnese zahtjev, i tim klijentima će se izaći u susret i omogućiti navedene olakšice.

Predsjednik Uprave je istakao da bi svi učesnici  trebalo da jednako snose teret krize.

„Pri tome prvenstveno mislim na Centralnu banku koja prema svojoj nadležnosti može da iskoristi instrument upravljanja obaveznom rezervom. Smanjenjem stope obavezne rezerve, banke bi dobile dodatna likvidna sredstva koja bi se po isteku trenutne krize mogla iskoristiti za dalje plasiranje. Dodatno, smanjenjem naknada koje Centralna banka naplaćuje od poslovnih banaka, ona bi im u značajnoj mjeri olakšala poslovanje. Treća stvar se odnosi na smanjenje naknada od Agencije za osiguranje depozita. To su sve mjere koje su izvodljive i ne zadiru u zakonske mjere", zaključio je Mekinjić.

Lokacije ekspozitura i bankomata

Pronađite na interaktivnoj mapi Vama najbližu poslovnicu ili bankomat Banke Poštanska štedionica, kao i radno vrijeme poslovnica.

Pretraga lokacija