Predsjednik Uprave Komercijalne banke a.d. Banja Luka dr Boško Mekinjić izjavio je da je bankarski sistem Republike Srpske siguran, stabilan i veoma dobro kapitalizovan i da će biti partner građanima i privredi.
“Nema razloga za brigu i sigurno je da banke mogu reagovati na sve što nas čeka u narednom periodu. Imaćemo puno razumijevanje za pravna i fizička lica, a posebno one koji budu najviše pogođeni ovim mjerama”, rekao je Mekinjić na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima bankarskog sektora.

 

Predsjednik Uprave je istakao da će sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske, sprovođenjem niza mjere, biti olakšana privredna kretanja i prevazilaženje postojeće krize.

“Konkretne mjere imaćemo ove sedmice kako bi prevazišli ovu krizu. Važno je što imamo i partnerski odnos sa Vladom Srpske i sigurno je da će bankarski sektor biti na usluzi za sve što bude potrebno”, rekao je Mekinjić.

 

On je naveo da će te mjere ići u pravcu da se relaksiraju obaveze privrede putem odlaganja roka plaćanja, odnosno jedne vrste grejs perioda. “To će se odnositi samo na klijente koji su ugroženi i pogođenim virusom korona. U većini slučajeva se to odnosi na turizam ili transport. Svi oni koji nisu pogođeni moraju uredno da izmiruju obaveze. Razmotrili smo i način na koji možemo pomoći i stanovništvu”, rekao je Mekinjić.

 

Istakao je da je na sastanku bilo riječi i o intervenciji posredstvom Centralne banke BiH. “Imamo jedan od instrumenata Centralne banke BiH, a to je obavezna rezerva. Možemo da reagujemo posredstvom tri nivoa, a to je smanjenje negativne kamatne stope i dio koji se tiče smanjenja stope obavezne rezerve. Na taj način bi dodatno stvorili rezerve koje nisu hitne, ali ne znamo koliko će sve ovo potrajati i o ovome će danas biti riječi na sjednici Predsjedništva BiH”, rekao je Mekinjić.

Lokacije ekspozitura i bankomata

Pronađite na interaktivnoj mapi Vama najbližu poslovnicu ili bankomat Banke Poštanska štedionica, kao i radno vrijeme poslovnica.

Pretraga lokacija